Waarom eten we zoveel koolhydraten?

We hebben nog nooit zoveel bewerkte koolhydraten gegeten als nu in deze tijd. We zouden dit weer in balans moet brengen door koolhydraten gedeeltelijk te vervangen door eiwitten, gezonde vetten, groente en fruit.

Maar hoe komt het eigenlijk dat we teveel koolhydraten eten? Zeker in vergelijking met jaaaaren geleden. Heb jijzelf een idee waardoor het komt dat er in je voeding zoveel koolhydraten zit?

Hoe was dat (heel) vroeger?

Even terug in de tijd… Vroeger moesten de mensen fysiek op zoek gaan naar hun eten. Hun (onbewerkte) koolhydraten kwamen uit natuurlijke bronnen, zoals groente, fruit, noten en zaden. Dit is een megacontrast met het leven van nu. In ons leven wordt het steeds gemakkelijker gemaakt, waardoor je veel minder hoeft te bewegen. We hebben het drukker met werk, gezin en andere zaken, bij de supermarkt is dan een bewerkt product, die direct klaar is veel gemakkelijker.  

Je haalt het eten tegenwoordig zo uit het rek bij de supermarkt. En in die supermarkt…. zijn nu veel producten die in vroegere tijden niet aanwezig waren. Bewerkte koolhydraten bestonden vroeger gewoonweg niet. De koek, snoep, pasta, frisdrank, witbrood, witte rijst, en bewerkte aardappelproducten of de mixen uit pakjes en zakjes.

In de supermarkt zijn veel bewerkte producten

Pakjes en zakjes

Voedingsmiddelen die verpakt zijn in pakjes, zakjes en blikken of de doosjes staan vaak vol lange lijsten met ingrediënten. Veel van die namen kun je nauwelijks uitspreken of je hebt geen idee wat het precies is.

Tijdens het bewerken van deze producten gaan er veel voedingstoffen verloren en er worden chemische toevoegingen gedaan. De fabrikant wil dat het product er aantrekkelijk uitziet, langer houdbaar is een bepaalde structuur heeft. Zo worden er dus geur- kleur- extra smaakstoffen of verdikkingsmiddelen aan toegevoegd.

Het is voor veel mensen nog steeds geen reden om bewerkte producten niet meer te eten. Soms omdat ze het zo gewend zijn geraakt, het is gemakkelijk en vaak goedkoper. Word bewust van de toevoegingen en maak eenvoudig zelf die pastasaus!

Vet eten gezond, jazeker!

Vet heeft jarenlang niet zo’n goed imago gehad. In de jaren 60 is er een onderzoek geweest vanuit de suikerindustrie en o.a. dit onderzoek heeft eraan bijgedragen aan het negatieve beeld. (bron)

Volkomen onterecht! Te weinig vetten kan zelfs risico’s voor de gezondheid opleveren.

We hebben het dan over de gezonde vetten zoals noten, avocado, vis en oliën. Het is niet vet, maar juist suiker (koolhydraten) wat de grote boosdoener is. Er zijn al tal van onderzoeken die aantonen dat suiker slecht is voor je gezondheid. Mensen zijn de afgelopen jaren, zeker in het westen van de wereld ook steeds zwaarder geworden en krijgen de bekende welvaartsziektes.  

 Lees hier meer over gezonde vetten 

Weet wat je in koopt!

Er zijn tal van producten in de winkel die bewerkt zijn en die je beter kunt vermijden. Zelfs producten die gezond lijken zijn lang niet altijd gezond. We worden voor de gek gehouden doordat op producten bepaalde ‘koop-bewust’ stickers staan, of dat je je laat verleiden door teksten als 0%vet, vetarm, of light. De fabrikanten in dit geval de vetten er uit gehaald, waardoor er veel smaak van het product verloren gaat, daardoor stoppen de fabrikanten er suiker voor in de plaats terug… En dat is nou juist dikmakend!

Fabrikanten misleiden je met verschillende benamingen van suiker op hun product. Zoals dextroce, froctose, sucrose, glucose etc. Op sommige verpakkingen zelfs we meerdere tegelijk!

Het is niet voor niks dat suikers in zoveel benamingen op etiketten staat, dat het niet altijd opvalt dat het aan een product toegevoegd is.

fabrikanten weten goed hun producten aan te bieden

Conclusie..

We hebben nog hetzelfde lijf als de mensen van heel vroeger en nu is ons leven zo verandert, dat alles binnen handbereik is. We bewegen veel minder en eten te veel van al die snelle gemakkelijke koolhydraten en de fabrikanten houden dit voor hun eigen portemonnee eigenlijk in stand. Jij bent je er nu bewust van waar het vandaan komt, zorg beter voor jezelf.

 

Wil jij ook minder koolhydraten/suiker eten?

Weet je niet goed hoe je moet beginnen? Je wilt meer houvast en een weekmenu volgen? Ervaren hoe je minder koolhydraten kunt eten? Of je wilt graag gemakkelijke recepten maken, handige eetlijstjes, tips en uitleg hierover krijgen? Zin in… geen gedoe, gewoon gemakkelijk?

Dit boek is dan misschien wat voor jou!

de Startgids 

Geen dieet, maar een verandering van eetpatroon. Het stopt je snaaimomenten, je krijg rust in je eetgedrag,  maak gezondere voedingskeuzes en verlies overtollige vetjes en voel je slanker, fitter en energieker en straal!