bottenbouillon

Waarom steeds meer mensen zweren bij bottenbouillon

Interview met Ingrid van Slagerij Groot

Wanneer je “bottenbouillon” hoort, denk je misschien niet meteen aan iets waar je je dag mee wilt beginnen. Het klinkt een beetje zwaar, misschien zelfs ouderwets. Toch is het precies dát: een eeuwenoud voedingsmiddel dat wereldwijd bekendstond als krachtvoer, en dat nu een indrukwekkende comeback maakt.

Ik sprak met Ingrid Groot van Slagerij Groot, één van de weinige ambachtelijke slagerijen in de regio waar men zelf slacht en bone broth maakt. De vitrine staat vol met potjes bone broth en de klanten weten de weg inmiddels feilloos te vinden. Omdat steeds meer mensen nieuwsgierig worden naar de voordelen, is dit product via hun webshop een veel verkocht artikel en gaat hierdoor ook naar mensen ver buiten deze regio.

Van idee tot eigen bone broth

“We zijn begonnen met het maken van onze eigen bone broth (bottenbouillon dus) in onze eigen  keuken, eerst gewoon met de grootste pan die we hadden en dit heeft zich in een paar maanden uitgebreid naar een kookketel van 300 liter in onze slagerij. Omdat we steeds vaker hoorden dat mensen ernaar op zoek waren, op doktersadvies dit moesten nemen. Ja en als iets werkt dan gaat het praatje snel, nu horen we wekelijks nieuwe positieve verhalen van mensen die het zijn gaan gebruiken,” vertelt Ingrid.

“In het begin trokken mensen hun neus op,” lacht ze. “Als we zeiden dat we bottenbouillon verkochten, keek men vaak wat vreemd. ‘Wat is dat nou weer?’ Maar inmiddels komen klanten er speciaal voor terug. Ze hebben het geprobeerd, ervaren de voordelen, en willen niet meer zonder.”

Van stijve knieën tot meer energie: klanten vertellen de mooiste dingen

Volgens Ingrid komt er een brede groep mensen voor de bouillon:

  • Sporters die hun gewrichten en spieren willen ondersteunen.
  • Ouderen die merken dat ze soepeler bewegen en minder last hebben van stijve knieën.
  • Vrouwen die hun huid, haar en nagels willen versterken dankzij het collageen in de bouillon.
  • Mensen die herstellen van ziekte of operatie, voor wie de voedingsstoffen een welkome boost geven.
  • Mensen die willen afvallen, omdat bone broth rijk aan eiwitten en aminozuren is, en het herstel van de darmen ondersteunt, een verzadigd gevoel geeft zonder bloedsuikerschommelingen.

“Een klant met pijnlijke knieën en een mogelijke knie-operatie merkte na enkele weken bone broth dat de pijn aanzienlijk minder werd  en een operatie was voorlopig niet nodig,” vertelt Ingrid trots.

“Andere klanten drinken het dagelijks als warm tussendoortje en merken dat hun energie toeneemt, hun buik rustiger is en zelfs hun slaap verbetert,” voegt ze toe.

Wat maakt bone broth zo bijzonder?

“Veel mensen denken dat het gewoon een soepje is, maar niets is minder waar,” legt Ingrid uit. “Wij trekken de bouillon minimaal 24 uur van rund- of kippenbotten, vaak met gewrichten en kraakbeen erbij. Daardoor komen langzaam alle voedingsstoffen vrij: collageen, gelatine, glucosamine, chondroïtine, calcium, magnesium, fosfor, zink en nog veel meer.”

Collageen is één van de belangrijkste redenen waarom bone broth zo waardevol is. Het ondersteunt:

  • Gewrichten en kraakbeen – helpt stijfheid verminderen en beweeglijkheid verbeteren.
  • Huid, haar en nagels – verbetert elasticiteit, stevigheid en hydratatie.
  • Bindweefsel en herstel – collageen en gelatine dragen bij aan sterke pezen en botten.

Het resultaat is wat Ingrid noemt: “vloeibare voeding”.
“Het is geen poeder of supplement, maar puur eten, precies zoals je lijf het nodig heeft. Alles zit er van nature in.” Ingrid komt enthousiast met een mega groot boek vol informatie over de achtergrond van bone broth, “Het geheim van bottenbouillon” met als ondertitel “gezondheid, schoonheid en lang leven”. Een fantastisch boek waarin alle gezondheidsvoordelen uitgewerkt staan en meer.

Nu bone broth bestellen? Klik hier!

Hoe gebruik je het?

“Hoewel veel mensen vaak een drempel over moeten is het juist heel gemakkelijk in je dagelijkse routine mee te nemen.” zegt Ingrid.

  • Sommigen drinken dagelijks een warme mok bone broth, bijvoorbeeld in de ochtend of avond.
  • Anderen gebruiken het als basis voor soep, saus of stoofgerecht.
  • Je kunt ook gewoon een paar lepels toevoegen aan een stamppot of groenteschotel voor extra voedingswaarde.

“In de winter vinden mensen het heerlijk puur. En ja, soms moet je even wennen aan de smaak of geur. Ik zeg altijd: je moet het niet op de naam of geur afkeuren. Het is geen cappuccino, maar je geeft je lijf er wel iets heel goeds mee.”

Waarom zelf maken bij Slagerij Groot?

Slagerij Groot is een echte ambachtelijke zelfslachtende slagerij, en dat zie je ook terug in hun bone broth.

“We weten precies waar onze botten vandaan komen, van gras gevoerde eigen runderen. We voegen geen troep toe, alleen runder of kippenbotten en water om het zo zuiver mogelijk te houden. Alles wordt in kleine porties gedaan, zodat het na openen nog een week vers blijft. Het hele proces klopt, we staan écht achter dit product.”

Omdat de vraag groeit en mensen het in de regio al goed kennen, besloot Ingrid de bone broth aan de webwinkel toe te voegen.
“Zo kan iedereen kennismaken met bone broth, ook als je niet in de buurt woont, want Post NL bezorgt het gewoon bij je thuis.”

Bone broth: oud en nieuw tegelijk

Bone broth is dus niet nieuw, het is juist één van de oudste vormen van voeding. In veel culturen werden de botten letterlijk van generatie op generatie doorgegeven: eerst gebruikte de rijkere familie ze voor een stoof, daarna trokken de armen er nog bouillon van. Zo werd niets verspild en haalde men écht alle voedingsstoffen uit het dier.

En nu, eeuwen later, ontdekken we opnieuw dat dit oude gebruik ons moderne lichaam nog steeds enorm goed kan doen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over bottenbouillon, bone broth!

Zelf proberen? Bestellen kan eenvoudig

Nieuwsgierig geworden? Volgens Ingrid is het gewoon een kwestie van doen. Het heeft geen zin om dit kort te proberen. Hoewel het alleen al voor je immuunsysteem ontzettend fijn is, valt dit niet zo goed te controleren of dit ook echt helpt, maar lees er over en je kunt er niet omheen.
“Probeer het eens een week of 6 achter elkaar. Niet één lepeltje en dan stoppen, maar echt even volhouden. Dan merk je het verschil.”

Je kunt bone broth vinden in de vitrine van Slagerij Groot, of eenvoudig bestellen via hun webshop. Zo haal je een stukje eeuwenoude traditie en moderne supervoeding in huis, vers bereid en thuisbezorgd.

Bestel hier bone broth bij Slagerij Groot

Dankjewel Ingrid voor je gesprek, ik hoop dat we veel mensen hebben geholpen in hun keuze om zichzelf een stukje gezonder te maken en belangrijk ook van kwaaltjes af te laten raken zodat ze weer kunnen stralen. 

liefs Nicolet 

Wil jij ook minder koolhydraten/suiker eten?

Weet je niet goed hoe je moet beginnen? Je wilt meer houvast en een weekmenu volgen? Ervaren hoe je minder koolhydraten kunt eten? Of je wilt graag gemakkelijke recepten maken, handige eetlijstjes, tips en uitleg hierover krijgen? Zin in… geen gedoe, gewoon gemakkelijk?

Dit boek is dan misschien wat voor jou!

de Startgids 

Geen dieet, maar een verandering van eetpatroon. Het stopt je snaaimomenten, je krijg rust in je eetgedrag,  maak gezondere voedingskeuzes en verlies overtollige vetjes en voel je slanker, fitter en energieker en straal!